Nieuws

Uitreiking ‘De Gouden Mijter” 2019

De Gouden Mijter is een jaarlijkse onderscheiding voor een persoon die Sinterklaas en zijn feest een warm hart toedraagt. Een blijk van waardering vanwege zijn of haar bijzondere staat van dienst voor het behoud van het sinterklaasfeest als belangrijk cultureel erfgoed.

Het bestuur van de SVVS komt eens per jaar in vergadering bijeen om uit de genomineerden een jaarlijkse winnaar te kiezen. Deze unieke waardering blijft zijn waarde altijd behouden en wordt daarom slechts eenmalig aan een persoon uitgereikt.

De Gouden Mijter bestaat uit een prachtige oorkonde met een bijbehorende draaginsigne én een eervolle vermelding op de website van de Stichting Vrienden van Sinterklaas.

Met veel liefde en passie voor het sinterklaasfeest is Mark Hannessen, oprichter van de organisatie De Goede Sint Nijkerk, door het bestuur van de SVVS uitgekozen als de winnaar van ‘De Gouden Mijter” 2019.

Mark speelt dit jaar al 21 jaar voor Sinterklaas. Zijn gevolg bestaat uit een hechte groep pieten, bestaande uit familie en vrienden en, niet te vergeten, een echte schimmel.

Een fraaie mijter en een dik sinterklaasboek met roodleren omslag staan prominent in de woonkamer van Mark Hannessen opgesteld. Er hangt een behoorlijk prijskaartje aan de accessoires van Mark. Geen spullen uit de feestwinkel, Mark gaat voor kwaliteit en perfectie. Zijn grote voorbeeld is nog steeds de acteur Bram van der Vlugt. Mark beschikt over replica's van de Sinterklaaskleding en van de haarwerken van Van der Vlugt.

Toen Mark twaalf jaar was speelde hij voor zwarte piet. De liefde voor het Sinterklaasfeest is toen begonnen. Met de hele familie vierden ze ieder jaar uitbundig Sinterklaas. Het werd ook steeds groter en professioneler. “De manier waarop je kinderen benadert is heel belangrijk”. “Het moet absoluut een feest voor de kinderen zijn”, aldus Mark.

Sinterklaas en Mark zijn twee verschillende personen. “Zodra ik mijn Sinterklaaskleding aantrek verandert mijn houding, stem en loop". Die transformatie is altijd heel bijzonder.

Tot het gevolg van Sint Mark hoort dus ook de witte schimmel. Zo af en toe brengt Mark een bezoekje aan het paard om de band met het dier te onderhouden. In zijn loopbaan als Sinterklaas heeft Mark nog nooit wegens ziekte verstek laten gaan. Wel was hij een keer zijn stem kwijt en moest de hoofdpiet toen het woord voor hem doen.

Mark kreeg ook wel eens bijzondere verzoeken, zoals van een opa en oma die de laatste wens van hun zieke kleinkind wilden vervullen, namelijk een bezoek van de 'echte' Sinterklaas. Dat kunnen niet alle Sinten!

Sint Mark Hannessen en zijn pieten verzorgen komende tijd weer diverse sinterklaasactiviteiten in de regio Nijkerk. De onderscheiding ‘De Gouden Mijter’ heeft hij dan ook zeer verdiend.

Van harte proficiat Mark, en dank voor je inzet voor onze prachtige sinterklaastraditie!

Het bestuur van de Stichting Vrienden van Sinterklaas.


Foto: Sint Mark Hannessen

VERDIEPINGSTRAINING VOOR SINT EN PIET ACTEURS 27 OKTOBER 2018

We kijken terug op een leerzame en gezellige dag tijdens de verdiepingstraining voor Sint en Piet acteurs in Het Cafe in Nieuw Amsterdam. De deelnemers namen in de ochtenduren deel aan de acteerlessen van Erik Voors en speelden in de middaguren met veel enthousiasme en in volle overtuiging mee aan de verschillende scčnes die gespeeld moesten worden. Scčnes bedacht door acteur en gastdocent Wim Schluter, die daar tevens de regie over had. Tussen de middag was er een heerlijke lunch en na afloop ontvingen alle deelnemers het boekje Sinterklaasgeheimen en het certificaat van de Stichting Vrienden van Sinterklaas. Moe, maar voldaan keerde iedereen na afloop van de training weer huiswaarts, voor ons in de wetenschap dat een aantal deelnemers nog twee a drie uur moesten rijden. Maar de training was het hun waard zo lieten ze ons weten.

De gecertificeerden zijn; Kimberly van den Broek, Chamel van Loenen, Arnold van Dijken, Chris van der Meer, Richard Janssen, Rishi de Boer, Theo Panjoel, Pieter Klumpers, Pedrie van Oorschot, Miranda Jacquemijns, Stefan Kluin, Gezina Medema, Albert Bruggeman, Piet van der Heide, Wilco de Bruin en Evert Groenensteijn. Allen van harte gefeliciteerd.UITREIKING DE GOUDEN MIJTER 2018

De Gouden Mijter werd dit jaar toegekend aan de acteur Wim Schluter uit Kampen. Naast zijn rol als Muziekpiet van de Club van Sinterklaas zet Wim zich ook achter de schermen op bijzondere wijze in voor het behoud van het Sinterklaasfeest. De oorkonde, met bijbehorende draaginsigne, werd door Erik Voors aan hem uitgereikt en opgespeld. Uit handen van Klaas Bakker ontving Wim een prachtige bos bloemen.

Wim, van harte gefeliciteerd en nogmaals hartelijk dank voor alles wat je voor- en achter de schermen voor ons sinterklaasfeest doet.DE GOUDEN MIJTER 2017

Meine Boonstra uit Zwolle is winnaar geworden van de landelijke onderscheiding De Gouden Mijter 2017. Meine is al vele jaren in de sinterklaaswereld actief o.a. als directeur van het kleinste maar allermooiste sinterklaasmuseum van Nederland, als organisator van diverse sinterklaasexposities, als Sint in de Zwolse wijk Assendorp en als Stadssint van de Overijsselse hoofdstad Zwolle. Dit jaar adviseert hij maar liefst voor de 20e keer Sinterklaas in de wijk Assendorp en voor de 16e keer de Sint in Zwolle. Een man met een prachtige staat van dienst als het gaat om onze sinterklaastraditie waarbij deze unieke onderscheiding dan ook absoluut op zijn plaats is. De oorkonde en bijbehorende draaginsigne wordt binnenkort aan Meine uitgereikt. Namens het bestuur van de Stichting Vrienden van Sinterklaas, van harte proficiat.WAARDERINGSOORKONDE

De SVVS reikt dit jaar een oorkonde uit aan piet Marciano el Rapido, alias Marc Weisbeek uit Veendam. Marc vertolkt al 12 jaar op wel heel bijzondere wijze de rol van Zwarte Piet. Namens het bestuur van de Stichting Vrienden van Sinterklaas hartelijk dank voor je inzet voor onze prachtige traditie.ZWARTE PIET VAN HET JAAR 2016

De SVVS reikt jaarlijks een oorkonde uit aan een van de leukste Pieten in het land. Hij is al vele jaren de rechter hand van Sinterklaas. Want met de Sint mag natuurlijk niets mis gaan! Maar ook achter de schermen is hij actief o.a. als mede organisator van de intocht in Damwâld. En bovenal, wanneer hij weer in tenue verschijnt, een lieve Piet voor alle kinderen. Dit jaar gaat de oorkonde Zwarte Piet van het Jaar naar Piet Wilco de Bruin uit Damwâld. De oorkonde werd door niemand anders dan Sinterklaas persoonlijk aan hem uitgereikt. Van harte proficiat! We hopen nog heel lang van je te mogen genieten.

Bestuur SVVS.


Foto: Piet Wilco uit Damwâld

SINTERKLAAS WEER IN HET LAND

Zaterdag 12 november was het weer zover! Sinterklaas is weer aangekomen. Vergezeld door vele pieten begint de Sint weer aan zijn tocht door het land. Wij wensen hem heel veel plezier!


Foto: Sinterklaas in Nieuw Amsterdam 12-11-2016

UITREIKING DE GOUDEN MIJTER 2016

De Gouden Mijter is een jaarlijkse onderscheiding voor een persoon die Sinterklaas en zijn feest een warm hart toedraagt. Een blijk van waardering vanwege zijn of haar bijzondere staat van dienst voor het behoud van het sinterklaasfeest als belangrijk cultureel erfgoed.

Deze unieke waardering blijft zijn waarde altijd behouden en wordt daarom slechts eenmalig aan een persoon uitgereikt. Het bestuur van de Stichting Vrienden van Sinterklaas (SVVS) kwam ook dit jaar weer bijeen om uit de genomineerden een jaarlijkse winnaar te kiezen.

De winnaar van De Gouden Mijter 2016 adviseert de Sint al vijfendertig jaar op scholen, bij verenigingen en bedrijven en tijdens vele grote evenementen. Ook speelt hij de goedheiligman in een aantal prachtige sinterklaasfilms en speelt hij daarin soms zelfs een dubbelrol. Want acteren kan hij wel. Maar wat we vooral niet mogen vergeten is dat hij sinds acht jaar de trotse intocht Sint van de stad Meppel is.

Vijfendertig jaren lang de Sint adviseren is een wel heel bijzondere staat van dienst. Een ware vertolker van onze prachtige traditie. De jury was dit jaar dan ook unaniem van mening dat Sinterklaas Henk van Looy uit Meppel de winnaar moest worden van de Gouden Mijter 2016. Henk van Looy is eigenlijk het gehele jaar met het sinterklaasfeest bezig. Hij denkt altijd mee met de invulling ervan. Maar invulling geven aan de intocht van de stad Meppel is toch verre weg het mooiste wat hij als Sint mag doen. Daar bestaat geen enkele twijfel over. “Al die kinderen die aan de kade staan te wachten, het is in een woord geweldig” aldus Henk van Looy.

Vanwege de landelijke intocht 2015 in Meppel, had Henk van Looy vorig jaar een verplichte vrije dag gekregen. Hij vond het bijzonder jammer dat hij die dag niet de Sint mocht zijn, maar hij gunde het zijn stad. Gelukkig was er in Meppel op 6 december 2015 wel een uittocht voor hem geregeld. Ook dit jaar organiseert Meppel op 6 december weer een uittocht voor Sinterklaas.

Over zijn rol als Sinterklaas kan Henk van Looy uren, misschien ook wel dagen vertellen. En altijd met een brede glimlach op zijn gezicht. Hij is niet alleen liefhebber, maar ook een kenner van het sinterklaasfeest. Hij weet werkelijk alles over Sinterklaas. En ja, de jury wist het wel heel zeker! De rol van Sinterklaas pak je Henk van Looy nooit meer af. Die rol staat hem op zijn lijf geschreven.

De Gouden Mijter wordt later dit jaar persoonlijk aan Henk van Looy uitgereikt. Namens het bestuur van de Stichting Vrienden van Sinterklaas, van harte gefeliciteerd en hartelijk dank voor uw bijzondere inzet voor ons prachtige sinterklaasfeest.


Foto: Winnaar De Gouden Mijter 2016 Henk van Looy als adviseur van Sinterklaas.

OPROEP AAN HET NEDERLANDSE VOLK

Beste mensen in Nederland.

Het wordt hoog tijd dat we definitief een punt zetten achter de discussie over zwarte piet. Voor en tegenstanders vliegen elkaar steeds weer in de haren, terwijl het feest niet alleen van hun is, maar van de gehele Nederlandse bevolking.

Een ieder mag het feest vieren zoals hij of zij dat wil. De laatste jaren zijn er diverse mogelijkheden ontstaan om het feest voor iedereen leuk te maken. Te denken valt aan intochten met traditionele zwarte pieten, witte pieten, gekleurde pieten, roetveegpieten of een combinatie hiervan. Iedereen kan kiezen en gaan waar hij of zij wil en kan daardoor het feest zonder ergernis vieren. U bepaald toch ook zelf welke kleur pieten u wilt uitnodigen bij uw pakjesavond?

Stop ook met het versturen van de vele affices, waarin aangegeven wordt dat zwarte piet zwart moet blijven en tegenstanders het land maar moeten verlaten als ze het niet eens zijn met de Nederlandse tradities. De kans is levensgroot aanwezig dat het overgrote deel van de Nederlandse bevolking zich hier steeds meer aan gaat ergeren, waardoor ze het sinterklaasfeest vanzelf een keer doorschuiven naar kerst. We maken het sinterklaasfeest er zo langzamerhand mee kapot! Uw mening over zwarte piet kunt u natuurlijk altijd met iemand blijven delen, maar die vervelende facebookplaatjes op social media rakelen de discussie steeds weer op en bovendien wordt de kloof binnen de Nederlandse bevolking alleen maar groter.

Ook vragen wij de media eens te willen stoppen met inmenging in de discussie. Wat heeft het voor zin om de bevolking steeds weer te bestoken met de vraag wat ze ervan vinden. Wat ze ervan vinden weten ze nu zo langzamerhand wel en vieren het feest heus wel zoals ze dat zelf willen. Volledig zinloos ook, om de discussie in radio- en televisieprogramma's steeds weer op te rakelen zo niet op te blazen.

Wij hopen van harte dat in de nabije toekomst het sinterklaasfeest voor iedereen in Nederland weer leuk zal zijn. Daar kunnen wij als Nederlandse bevolking een belangrijke bijdrage aan leveren. Door elkaars meningen te respecteren, elkaar in ieders waarde te laten en als bevolking er geleidelijk aan werken er een goede oplossing voor te vinden. Wij rekenen op ieders medewerking en wensen u allen, maar vooral uw kinderen, een fantastisch sinterklaasfeest 2016 toe. Een prachtig feest zoals u dat helemaal zelf in gedachten had. Dat mag! Het feest is van U!

Met vriendelijke groet,
Het bestuur.
Stichting Vrienden van SinterklaasNIEUWE PRAKTIJKCURSUS SINTERKLAASACTEUR

Op zaterdag 8 april 2017 gaat de nieuwe SVVS praktijkcursus Sinterklaasacteur van start. De cursusdag wordt gehouden van 10.00 uur tot 16.00 uur in Cultureel Centrum de Plataan aan de Vledderstraat in Meppel. Het parkeren op het terrein van de Plataan is gratis.

De cursus staat open voor iedereen. De kosten voor deelname bedragen € 47,50 euro p.p. Keurmerkhouders en donateurs genieten van een leuke korting en betalen € 37,50 p.p. De lunch voor tussen de middag is hierbij inbegrepen. Mocht u iemand mee willen nemen, dan kan dat alleen in overleg. Hier zijn kosten aan verbonden o.a. voor de lunch.

Tijdens de cursus besteden we aandacht aan kleding, haarwerk en schmink. Verder besteden we veel aandacht aan het acteren van Sinterklaas en neemt u deel aan rollenspellen. Deelnemers spelen in hun eigen kostuum en schminken zich met eigen schmink!

Als gastdocent is acteur Wim Schluter van de partij. We kennen Wim als muziekpiet van de Club van Sinterklaas. Sintkapper Luck Heukeroth verteld die dag over het onderhoud van haarwerken, met name hoe je haarwerk tijdens de drukke sinterklaasperiode netjes kunt houden. En we hebben natuurlijk een prachtige Sint in ons midden!

Bij goed resultaat ontvangt de deelnemer een instituutsdiploma van de SVVS en ter afsluiting het leuke boekje 'Sinterklaasgeheimen' geschreven door Martijn Adelmund i.s.m. de SVVS.

We maken er niet alleen een leerzame maar zeker ook een gezellige dag van. Wilt u alvast een aanmeldingsformulier ontvangen, stuur dan uw naam en adresgegevens naar info@vriendenvansint.nl.

SINT MEER DIT JAAR AAN IN MAASSLUIS

Sinterklaas komt dit jaar aan in de stad Maassluis. De landelijke intocht wordt net als ieder jaar weer live uitgezonden op de televisie. Het feest in Maassluis begint om 12.00 uur. Na de intocht op televisie zal de Sint en zijn gevolg het land weer ingaan. Wij wensen Sinterklaas en zijn Pieten en het Nederlandse volk ook dit jaar weer veel sinterklaasplezier toe.

De Gouden Mijter werd in 2015 toegekend aan de heer Luck Heukeroth uit Meppel.

Op vrijdag 6 november 2016 ontving de heer Luck Heukeroth uit Meppel uit handen van secretaris Erik Voors de onderscheiding "De Gouden Mijter' voor zijn verdiensten voor het sinterklaasfeest als belangrijk cultureel erfgoed.
Foto: Luck Heuckeroth ontvangt uit handen van Erik Voors de onderscheiding “De Gouden Mijter”.

Oorkonde Zwarte Piet van het Jaar 2015

Ook in 2015 benoemen we weer een of meerdere leukste zwarte pieten van het jaar. Dit jaar gaat er een oorkonde naar het team zwarte pieten van de organisatie Sint en zijn Pieten in Brecht (Belgie). Het team bestaat uit de pieten Diana Verhaegen, Patricia Clauwaert, Ann Marien, Cindy van Bruyssel, Jessica Macors, Manjit Oien en Sven Senna. Namens het bestuur van harte proficiat!De Sint komt aan in Meppel

De Sint heeft dit jaar Meppel gekozen als eerste aankomstplaats. Op zaterdag 14 november is het zover. En Meppel is daar heel erg blij mee. Maar niet alleen Meppel, ook de provincie Drenthe is blij, want nooit eerder kwam de Sint op televisie in Drenthe aan.Cursusdag 11 oktober in Hengelo

Op zaterdag 11 oktober 2014 organiseerde de SVVS een cursusdag Sint en Piet in de Praktijk in Hengelo. Als gastdocent was o.a. de acteur Wim Schluter aanwezig. Tijdens de cursusdag werd het schminken en het acteren behandeld. Tijdens de rollenspellen werd speciaal gelet op houding, gedrag, spraak, verhouding Sint-Piet en improvisatie. Opmerkelijk was de al in hoge mate aanwezige kennis en vaardigheden van de deelnemers. Hierdoor was een goede beoordeling al snel opgemaakt. We kijken terug op een geslaagde dag en wensen alle deelnemers in de toekomst veel plezier met hun prachtige hobby.

Uitreiking ‘De Gouden Mijter” 2014

Op zaterdag 11 oktober 2014 ontving de heer Evert Groenensteijn uit Damwoude uit handen van voorzitter Klaas Bakker de onderscheiding "De Gouden Mijter' voor zijn verdiensten voor het sinterklaasfeest als belangrijk cultureel erfgoed. Wij wensen Evert ook in de toekomst weer veel plezier toe met al zijn sinterklaasactiviteiten. Van Harte Gefeliciteerd!

Bestuur SVVSKwaliteitskeurmerk voor Sinterklaas

Bent u voor uw intocht, school, bedrijfsfeest of heerlijk avondje op zoek naar een betrouwbare sinterklaasorganisatie? Let dan vooral op het sinterklaaskeurmerk in beheer van de Stichting Vrienden van Sinterklaas. De houders van het keurmerkcertificaat bieden kwaliteit, betrouwbaarheid en vakmanschap. Lees meer over het sinterklaaskeurmerk op www.sinterklaaskeurmerk.nl


Foto: Sint op zijn best

Over het boek “Zwarte Piet: discriminerend of fascinerend?

Is Zwarte Piet een in essentie racistisch fenomeen? Met deze moderne, tegenwoordig vaak gestelde vraag in het achterhoofd neemt Marcel Bas ons mee naar de nog versluierd aanwezige wereld van uitbundige volksrituelen en voorchristelijke griezels. Want anders dan de moderne zwartepietcritici plegen te doen, zal Bas de lezer niet met de historische Zwarte Piet laten kennismaken door zijn oorsprong te laten beginnen met de in de negentiende eeuw afgeschafte slavernij. Nee, we gaan veel verder terug; de lezer zal merken dat Zwarte Piet veel ouder is dan de V.O.C. of de kolonisering. Lang voordat onze voorouders zwarte mensen hadden gezien – nog voordat zij tot het christendom bekeerd waren - doolden er elk jaar in december al zwarte pieten rond in onze folklore. En niet alleen in onze folklore: op vele plekken in Europa treffen we bizarre resten aan van de voorouders van Zwarte Piet. Stukje bij beetje beantwoordt Europa’s kleurrijke verleden de vraag of Zwarte Piet racistisch is of niet.

Zwarte Piet, discriminerend of fascinerend?
Ondertitel: Een pleidooi voor de zwarte Zwarte Piet

Paperback, 82 bladzijden
Verschenen bij Uitgeverij Aspekt
ISBN: 9789461534095

Prijs: €10.95 (excl. portokosten).

Marcel BasNieuwe sinterklaasonderscheiding ‘De Gouden Mijter’

In 2013 bestond de Stichting Vrienden van Sinterklaas tien jaar. Ter gelegenheid van dit tienjarige bestaan, is er een nieuwe onderscheiding in het leven geroepen genaamd ‘De Gouden Mijter’. De onderscheiding zal jaarlijks worden uitgereikt aan een persoon die Sinterklaas een warm hart toedraagt en zich op bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor het sinterklaasfeest als belangrijk cultureel erfgoed. De Gouden Mijter bestaat uit een oorkonde met bijbehorende standaard.

Sinterklaaspostzegels PostNL

Op 4 november 2013 verschijnt het postzegelvelletje Sinterklaas, naar een ontwerp van Max Kisman uit Amsterdam. Het velletje bevat twee keer vijf unieke postzegels met de waardeaanduiding 1 voor bestemmingen in Nederland. Op de postzegels staan vijf illustraties met de hoofdrolspelers uit het Sinterklaasverhaal. De postzegels geven na wrijven de geur van speculaaskruiden af.Geslaagde cursusdag in Amersfoort

Tijdens een fraaie herfstdag, op zaterdag 12 oktober 2013, organiseerde de Stichting Vrienden van Sinterklaas in het Vak College van 'sinterklaasstad' Amersfoort een praktijkdag voor de SVVS-cursus voor Sinten en Pieten.

Gedurende deze dag werden de deelnemende Sinten en Pieten (afkomstig uit alle delen van het land) tijdens het kleden, schminken en tijdens de uitvoering van verschillende rollenspellen door een team van (gast)docenten beoordeeld, gecoached en voorzien van bruikbare (praktische) tips en trucs. Het theoriegedeelte van deze cursus was voorafgaande aan deze praktijkdag door de deelnemers thuis al bestudeerd. Tijdens de rollenspellen werd er vooral gelet op houding, gedrag, spraak, verhouding Sint - Piet en improvisatie.

Het team docenten bestond uit: Wim Schluter, Jan Hoogendoorn, Fred van Kaam, Klaas Bakker, George Vroegop, Naomi Luth, Irma Drent, Wouter Voshol en Erik Voors.Foto 1: Deelnemers ontvangen feedback van gastdocenten Wim Schluter en Fred van Kaam die de rol van burgemeester tijdens een intocht speelde.

Na een gezamenlijke lunch, waar onze prachtige hobby wederom uitvoerig werd besproken, werden de stoelen in een kring gezet en vertelden Fred van Kaam en Wim Schluter boeiende verhalen o.a. over hun rol als Sinterklaas en als Muziekpiet van de Club van Sinterklaas.

De deelnemers genoten zichtbaar van een prachtige maar vooral een leerzame cursusdag. Ook de docenten konden genieten van een groep zeer enthousiaste deelnemers. De kledingmarkt werd dit jaar verzorgd door 'De Kostuumkamer' uit Leersum.

Tegen het einde van de dag werden (als bewijs van deelname) aan de volgende deelnemers een getuigschrift uitgereikt;

Cursus Sinterklaas in de Praktijk: Evert Feenstra, Robert Kalkman, Gerard Groot, Ed van der Touw en Hedzer vd Steeg.

Cursus Zwarte Piet in de Praktijk: Annelie Bakker, Hennie Verweij, Ids Bakker, John Bult en Elisabeth vd Steeg.

Cursus Sinterklaas in Theorie: Bert Bruggeman.

Cursus Zwarte Piet in Theorie: Edwin Elfring, Mark Tijhuis, Miranda Jacquemijns en Albert Bruggeman.


Foto 2: Klaas Bakker reikte de getuigschriften met daarbij een groepsfoto uit.

Allen van harte gefeliciteerd met dit prachtige resultaat! Rond vijf uur keerden de deelnemers moe maar voldaan weer huiswaarts. Wij bedanken iedereen die deze praktijkdag tot een succes heeft gemaakt en we kijken nu alweer uit naar volgend jaar.


Foto 3: Deelnemers van de praktijkdag.


Foto 4: Na afloop wilde Annelie nog wel even met haar idool op de foto.


Foto 5: De deelnemers en (gast)docenten van de praktijkdag wensen u allen een fijne sinterklaasperiode 2013 toe.

Sinterklaas Bestaat

Voor het eerst na vijfentwintig jaar kan Bram van der Vlugt vrijuit spreken over de geheimen van Sinterklaas, met wie hij al zijn leven lang een innig contact onderhoudt.

In 1986 mocht Van der Vlugt voor het eerst de functie vervullen van 'vaste raadgever van Sinterklaas in televisieaangelegenheden', zoals hij het zelf noemt. En hij heeft dat werk al die jaren met ongelooflijk veel plezier gedaan, tot en met 2010. Niet alleen bij de Intocht en het Sinterklaasjournaal, maar ook in De Club van Sinterklaas, Ik hou van Holland, de programma's van Paul de Leeuw, in de Jaarbeurs en Ahoy, waar eigenlijk niet. Een keer of dertig per jaar is hij 'achter de baard gekropen', dus zeker 750 keer in totaal.In dit boek komt onze Sinterklaastraditie in al zijn rijkdom en variatie voorbij: van de Goedheiligman uit vervlogen tijden tot de Sinterklaas die Van der Vlugt zelf maar al te goed kent. Het staat vol met kleurrijke foto's die hij stuk voor stuk van deskundig en eigenwijs ironisch commentaar heeft voorzien. Sja, je bent klazoloog of je bent 't niet.

Sinterklaasgeheimen

Het boek 'Sinterklaasgeheimen' is geschreven door Martijn Adelmund in samenwerking met de Stichting Vrienden van Sinterklaas. Het boek is onmisbaar voor iedereen die ooit Sinterklaas wil zijn. Het boek, met maar liefst 128 pagina's, is o.a. verkrijgbaar bij BDU en de SVVS en kost € 14,95 exclusief verpakkingsmateriaal en verzendkosten.
ISBN: 9789087881597Ansichtkaart Sinterklaas


Uitgegeven door de Stichting Vrienden van Sinterklaas. Op de kaart staat een afbeelding van Sinterklaas tijdens de intocht op 12 november 2005 in Nieuw-Amsterdam. Prijs per stuk 0,70 eurocent. Excl. verzendkosten. De kaart is te bestellen via info@vriendenvansint.nl